Nuorkauppakamari – maailman paras ”elämämkoulu”

Muuan nuorkauppakamarilainen piti kerran kuuluisaksi tulleen puheen, jossa hän kehotti ihmisiä pohtimaan oman etunsa sijaan ennemmin sitä, mitä voimme yhdessä tehdä ihmiskunnan hyvinvoinnin edistämiseksi. Kamaritoiminta on loistava esimerkki siitä, miten yhteistyöllä saadaan aikaan suuria asioita, jotka heijastuvat ympäröivään yhteiskuntaan asti.

On suorastaan häkellyttävää, että toiminta tuntuu olevan monille yhtä luonnolliselta kuin hengittäminen. Luulen, että tämä johtuu siitä, että aivan kuten elämän muillakin osa-alueilla, kamarissa asiat tehdään yhdessä. Aina se ei tietenkään ole ruusuilla tanssimista, vaan haasteita tulee matkan varrella väistämättä vastaan. Toiminta kuitenkin opettaa joka päivä jotain uutta, jos siihen vain antaa itselleen mahdollisuuden. Haasteiden kohtaaminen onkin nähdäkseni kiinni asenteesta; lannistuako ensimmäiseen vastoinkäymiseen, vai yrittääkkö keksiä keinoja ongelman ratkaisemiseksi. Yksin kukaan ei tietenkään selviä kaikesta, mutta juuri pahimmilla epätoivon hetkinä pitääkin muistaa, että meillä on kamarissa toisemme; yhteisö, joka ei jätä pulaan. Olennainen osa kamarilaisuutta onkin yhteisöstä hehkuva asenne. Kamarilaisuus on elämäntapa ja samalla myös maailman paras harrastus.

Alussa mainittu kamarilainen pääsi omalla asenteellaan pitkälle – Yhdysvaltain presidentiksi saakka. Sanat ovat nimittäin John Fitzgerald Kennedyn, jonka kerrotaan arvostaneen kamaritoimintaa paljon. Hänen kerrotaan sanoneen: ”Harvard antoi minulle muodollisen koulutuksen, mutta JCI antoi minulle koulutuksen elämää varten.” Olkaamme siis ylpeinä toisiltamme oppia ammentavia ”elämämkoululaisia”. Yhdessä olemme enemmän, yhdessä olemme nuorkauppakamari.

Teksti:
Antti-Jussi Vesa
LIO, PNKK

Julkaistu kohteessa Blogi