Tartu haasteisiin ja muista kanin opetus

Joillekin on haastavaa sanoa tietyissä tilanteissa: ”Ei”. Kannattaako sitä opetella ja missä tilanteissa?

Kieltäytyminen koetaan positiivisessa mielessä henkiseksi vahvuudeksi, mutta toisaalta negatiivisessa mielessä itsekkyydeksi. Tarttumalla uusiin haasteisiin ja menemällä oman mukavuusalueensa ulkopuolelle, on ainoa mahdollisuus saavuttaa tavoitteet ja kokea uutta. Miten sitten erottaa mahdottomalta ja mahdolliselta tuntuvat asiat? Päätökselle ei varmasti löydy yksiselitteistä ratkaisua. Oma tulkintani on, että kaikesta tekemisestä johon ryhtyy, on löydettävissä positiiviset vaikutukset, kunhan vaikutuksia osaa tulkita ja hyödyntää.

Nuorkauppakamarin yhtenä ydintoimintana ovat projektit, jotka luovat loistavat lähtökohdat harjoitella johtajuustaitoja. Asioiden organisointi, delegointi sekä haasteiden kohtaaminen ja niiden ratkaiseminen ovat arkipäivää projektityöskentelyssä. Näitä taitoja pystyy myös soveltamaan suoraan työelämään. Tarkasteltaessa projektitoimintaa vielä tarkemmin koko tiimin motivoinnin kannalta, on tärkeässä roolissa auttaminen ja sitä seuraava vaikuttaminen. Nämä luovat positiivista tunnetta merkityksellisen työn tekemisestä sekä luovat yhteisöllisyyttä. Nuorkauppakamarilaisena kun nämä asiat tiedostaa, on lähes mahdotonta kieltäytyä uusista projekteista.

Projektityöskentely on vain yksi esimerkki nuorkauppakamaritoiminnasta, mutta onpa eteeni tullut myös tilanne, jossa olen heilunut ilmastointiteipillä teipattu pahvilaatikko päässä, rivitalon takapihalla. Suostuttuani markkinointivideon rooliini, en ehkä ajatellut juuri sillä hetkellä saavani valtavaa määrää tietotaitoa, mutta heittäytymiseni mahdollisti persoonallisen markkinointivideon teon. Oikeastaan juuri tämänkaltaiset kokemukset ovat toimineet ponnahduslautana sille, että haluan olla mukana kokeilemassa uusia ja ehkä hyvinkin erilaisia asioita.

Henkilökohtaisessa elämässä ajauduin hoitamaan liki kymmenkiloista kania. Sahanpurua lapioidessa samaan aikaan kanin roikkuessa housunlahkeesta, tulin ajatelleeksi haasteen positiivisista vaikutuksista. Päällimmäisenä havaitsin auttamiseni positiivisen vaikutuksen, mutta kanin sielunelämää seuratessani, tein myös tärkeän havainnon; lepäämisen merkitys tehdyn työn jälkeen. Siispä raskaan lapioinnin jälkeen otin yhtä rennon asennon kuin kani ja sallin itselleni hetken rentoutumisen.

Uudet kokemukset, havainnot ja saavutukset ruokkivat meitä eteenpäin. Kannattaa siis aina tarttua haasteeseen, jos se tuntuu mielekkäältä ja luo ajatusta uusien kokemusten saavuttamisesta.

Julkaistu kohteessa Blogi