Hetkellinen epämukavuus on portti parempaan

Itseään voi haastaa monilla tavoin. Joku aloittaa tavoitteellisen liikuntaharrastuksen, toinen alkaa soittaa soitinta, kolmas opiskelee ja neljäs haluaa muuttaa maailmaa. Itse on tehnyt näitä kaikkia ja paljon muuta. Yhteistä näille kaikille on, että lyhyellä aikavälillä tekeminen ei ole kauhean mielekästä. Soittimesta lähtee aluksi vain epämääräinen ääni ennen kuin tuntien harjoittelun jälkeen sillä saa aikaan jotain musiikin kaltaista. Opiskeluaikana jopa tiskaaminen ja siivoaminen oli mielekkäämpää tekemistä kuin tenttiin lukeminen. Juoksua aloittaessani ensimmäiset lenkit olivat kaikkea muuta kuin sulavaa liikettä. Eikä maailmaa saa muutettua hetkessä eikä varsinkaan yksin.

Miksi jaksan tehdä näitä asioita alun vaikeuksista huolimatta? Minulla on mielessäni tavoite jostain mitä tulevaisuudessa haluan saavuttaa. Motivaatio saattaa vaihdella lyhyellä aikavälillä, mutta jos tavoite on kirkkaana mielessä niin lyhyen ajan epämukavuus ei vie voittoa. Tavoitteen eteen jaksaa tehdä töitä kun tietää, mitä haluaa saavuttaa.

Entäs sitten, jos tavoite ei ole näin selvä tai sitä ei osaa konkretisoida? Mielestäni sellaista on vaikea saavuttaa, jota ei osaa kuvitella. Siksi kannattaa miettiä mitä tulevaisuudeltaan haluaa ja mitä sen saavuttaminen vaatii. Mitä sinun pitää tehdä tänään, että tulevaisuudessa olisit tai saisit sitä mitä haluat? Hyvä konkreettinen työkalu tavoitteen kirkastamiseen on unelmakartta. Piirrä, leikkaa tai kirjoita paperille mikä on haluamasi lopputulos. Kiinnitä unelmakarttasi sellaiseen paikkaan, että näet sen päivittäin niin tavoite pysyy mielessäsi. Harjoittelu on paljon mielekkäämpää kun muistaa miksi sitä tekee.

Nuorkauppakamari on ollut minulle alusta lähtien paikka jossa pääsen oppimaan uusia asioita, joita muuten en töiden tai muun harrastuksen puitteissa pääsisi oppimaan. Se miksi aluksi lähdin mukaan oli itseni kehittäminen. Sama tavoite minulla on vieläkin, mutta se miten tähän tavoitteeseen pääsen on muuttunut. Ajattelin aluksi, että käymällä kursseja, lukemalla ja kuuntelemalla viisaita puhujia kehitän itseäni. Se, mitä olen oppinut on, että tämä oli vain pintaraapaisu itsensä kehittämisestä. Minua ovat eniten haastaneet ja kehittäneet muut ihmiset, joihin olen päässyt kamaritoiminnassa tutustumaan. Te olette olleet minulle paras kehittymisen paikka. Hetkellinen epämukavuus ja hankalat tilanteet ovat kehittäneet minua eniten. Olkaa rohkeita ja haastakaa itseänne. Astukaa epämukavuusalueelle. Siellä tapahtuu kehitys. Hetkellinen epämukavuus voi auttaa saavuttamaan jotain paljon parempaa tulevaisuudessa.

Älä jätä käyttämättä elämäsi tilaisuutta! Nuorkauppakamarilaisena sinua on mukana kehittämässä tuhatpäinen joukko muita ihmisiä. Astu mukavuusalueesi ulkopuolelle. Lupaan että et tule katumaan. Muista että tämä on määräaikainen harrastus, josta kannattaa ottaa kaikki irti vielä kun se on mahdollista ennen kuin ikä tulee täyteen!

Saila Järvinen-Junttila
Porin Nuorkauppakamarin puheenjohtaja 2018

Julkaistu kohteessa Blogi